2

Корейски журналисти посетиха Варненския свободен университет

Делегация начело с президента на Асоциацията на корейските журналисти Джонг Кю Сонг  гостува на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В състава на групата участваха още Джонг Йонг Пал – одитор в Асоциацията на журналистите на Република Корея, Чой Къонг Чъл – председател на Съюза на журналистите в област Дайгю Кюнбък, Пак Сък Хо – телевизионен журналист и одитор в Асоциацията, Чо Дже Гил – заместник директор на Асоциацията по икономическите въпроси и Лий Йонг Дже – директор по международната дейност.

 

1

 

 

 

Корейските журналисти посетиха Варненския свободен университет по покана на доц. д-р Георги Калагларски, ръководител на магистърски програми „Реклама и връзки с обществеността в управлението на бизнеса” и „Маркетинг и връзки с обществеността в образованието, науката и културата, който ръководи срещата.

 

5

 

Деканът на факултет „Международна икономика и администрация“ – доц. д-р Елеонора Танкова представи пред гостите възможностите за обучение, международните партньорства, предимствата и структурата на Варненския свободен университет.

 

2

 

Ръководителят на делегацията и президент на Асоциацията на корейските журналисти Джонг Кю Сонг запозна домакините с някои приоритети в дейността на организацията и подчерта, че в Корея в журналистическата професия преобладават мъжете, като съотношението е 70:30 в тяхна полза. Само 1-2 %  са жените  на ръководни постове в медиите, преобладаващо на позиции главни и заместник-главни редактори.

10 000 са членовете на Асоциацията на корейските журналисти, разпределени в 182 местни организации. Най-висшата длъжност в Асоциацията е президентът, с 5-годишен мандат.  Членският внос е около 10 долара на месец, като бюджетът се допълва от изданията на Асоциацията, която е регистрирана като организация с идеална цел.

 

3

 

„Един от основните проблеми и в Корея са фалшивите новини”, обясниха членовете на делегацията, които представляват и различни медии. „Този проблем не може да бъде решен само от Асоциацията на журналистите, поради което във всяка медия се въвеждат собствени стандарти за решаването му. Отделните медии се срещат, дискутират и споделят опит помежду си”, поясни Лий Йонг Дже – директор по международните въпроси на Асоциацията.

Специална група, занимаваща се с откриването на „фалшиви новини”, е обособена по време на президентските избори. Но един от основните похвати за справянето с този проблем е незабавната реакция на личностите, засегнати от тях, подчерта той.

 

4

 

Корейските гости проведоха интересна дискусия със студенти от магистърските програми „Реклама и връзки с обществеността в управлението на бизнеса” и „Маркетинг и връзки с обществеността в образованието, науката и културата”.

 

6

7

Posted in новини.