ЕС: Свободните журналисти са гръбнакът на свободното общество

cr

Плакат за 2 ноември

Демокрацията е невъзможна без свободни, многообразни и независими медии, се посочва в изявление на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по случай 2 ноември – Международен ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, предаде от Брюксел БТА. 

Журналистите и медиите в целия свят следят държавата, държавните служители, дружествата и обществото да носят отговорност за действията си.

Твърде много от тях обаче биват заплашвани или нападани, само защото си вършат работата, а извършителите на тези нападения често остават абсолютно ненаказани.

На този ден, обявен за Международен ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти с Резолюция 68/163 на Общото събрание на ООН, отдаваме почит на всички журналисти от цял свят, които са загубили живота си и са станали жертва на нападения при упражняване на професията си.

Навсакъде по света убиват репортери

Отдаваме също почит на всички онези смели журналисти, поемащи работата на своите колеги, които вече не могат да продължат разследванията си, посочва в изявението си Могерини:

Убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк в ЕС показаха, че няма регион в света, застрахован срещу подобни деяния. Тези ужасяващи престъпления, както и случаят с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, трябва да бъдат разследвани задълбочено и преследвани по наказателен ред.

Поискахме от Саудитска Арабия да сътрудничи за подробно, достоверно и прозрачно разследване и очакваме тя да направи това. Настояваме за по-голяма яснота около обстоятелствата на смъртта на журналиста и търсене на пълна отговорност от всички виновници.

В много страни съществува тревожна тенденция на подкопаване и ограничаване на пространството за свободна журналистика, като често произволно се поставя под въпрос достоверността на медиите с цел да се злепостави и попречи на работата им. В интернет и в реалния свят журналистите се нуждаят от безопасна и сигурна среда, в която да могат да работят, без да се страхуват от тормоз, политически натиск, цензура или преследване.

Държавите са в дълг към медиите

Стабилната правна система трябва да защитава свободата на медиите и журналистите от цял свят, така че да могат да вършат работата си напълно независимо. Във времена на все по-разпространена дезинформация трябва да се осигури безопасността на журналистите, за да може те да съдействат за точното отразяване на фактите в полза и в интерес на всички граждани.

ЕС ще продължи да използва всички подходящи външнополитически и финансови средства, за да подкрепи по-качествена журналистика, по-широк достъп до обществена информация и по-голяма свобода на словото. ЕС ще продължи да финансира Европейския център за свобода на печата и медиите, и да осигурява целева защита чрез програми в подкрепа на защитниците на правата на човека.

Всички държави са длъжни да изпълняват задълженията си за защита на свободата на словото и осигуряване на безопасността на журналистите чрез благоприятна правна среда, сериозно отношение към заплахите срещу журналисти и безкомпромисно преследване на извършените посегателства. Очакваме всички да повишат предпазните мерки, като привлекат всички участници и създадат национални механизми в съответствие с Плана за действие на ООН за безопасност на журналистите и въпроса за безнаказаността.

Свободната журналистика е гръбнакът на свободното общество. Подкопаването й е подкопаване на собствената ни свобода, добавя Могерини.

Източник: БТА/ СБЖ

Posted in новини.