11407097_10207293407399724_3908891369048200429_n

УЧЕБЕН СТАЖ 01.06. – 04.06.2015г.

11407097_10207293407399724_3908891369048200429_nПървите дни на месец юни студенти, обучаващи се във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ в Магистърски програми „Реклама и връзки с обществеността в управлението на бизнеса“ и „Маркетинг и връзки с обществеността в  образованието, науката и културата“ се включиха в учебен стаж в гр. София.

Обучението стартира под ръководството на доц. д-р Георги Калагларски и асистирането на инж. Павлета Кръстева с кратък инструктаж във фоайето на емблематичния столичен хорел „Рила“. Не след дълго, магистрантите се отправиха към първата институция, вписана  в дневния график – Министерски съвет. Изключително любопитство събуди разгледжането на колекция от подаръци, които държавните глави на Република България са получавали през годините. След лекция, изнесена от ПР специалиста Ралица Тушинова в Заседателна зала, студентите посетиха и Телевизионния център, в който се снимат, монтират и съхраняват изказвания на Президента към народа. Непосредствено след впечатляващото преживяване, последва визита и в Президентството, където експертите Веселин Нинов, Диан Янков и Кирил Атанасов от Пресцентъра на държавния глава съпроводиха посетителите до залите „Гербова“ и „Заседателна“. Ценни съвети от „кухнята“ за комуникациите на властта с медиите магистрантите получиха от ПР професионалистите в залата за прес конференции. Последва посещение в Националния статистически институт, където бяха развенчани „златните“ правила на ПР техниката и  показани реликви от историята на българските статистически проучвания. Първият ден от обучението приключи с увлекателна лекция във Факултета по Журналистика и масови комуникации към Софийски Университет “Св. Климент Охридски“. Тя беше изнесена от   проф. д.ф.н. Хр.Кафтанджиев на актуалната тема „Дигитална комуникация и реклама“.

Вторият ден от учебния стаж протече също толкова динамично. Денят на магистрантите започна с посещение в Народно събрание, където лично тестваха удобни ли са столовете на депутатите и министър-председателя. Гид на визитата беше пресаташето с дългогодишен стаж в институцията, Елена Каменова.  Последва посещение на Българската Национална телевизия, където след топло посрещане от Мария Чолакова студентите се запознаха с работните функции на различни отдели – ПР и Реклама, Търговски и други. Работната среща приключи с ценни съвети и ноу-хау практика споделени от ПР специалиста Катя Михайлова в снимачното студио на сутрешното предаване „Денят отблизо“. Интервал от свободно време бе умело запълнен с посещение на новооткрития музеен комплекс Квадрат 500, по-популярен като „Българският Лувър“, където всички останаха очаровани от български шедьоври като например картините на Иван Мърквичка. Финалът на обучението на 2-ри юни се състоя отново  във ФЖМК с лекцията „ПР и пропаганда“ на доц. д-р Чавдар Христов.

Посещението на Националния исторически музей беше едно от очакваните с най-голямо нетърпение от студентите. То се осъществи сутринта на 3-ти юни. Там харизматичният проф. д-р Божидар Димитров изнесе лекция на тема „Медийно митологизиране на реалности“, след което подари своята авторска книга по темата придружена  с персонализирани автографи за всички присъстващи. Денят продължи със среща с ПР-а на Българската Стопанска камара, сладкодумната г-жа Ани Алашка. По традиция, последната работна среща от дневния ред приключи с лекция. Темата „Научно и културно събитие и изграждане на обществена подкрепа чрез медиите“ беше представена от проф. д-р Николай Овчаров в Съюза на българските журналисти.

Подобаващ финал на тазгодишния стаж на двете маркетингови магистърски специалности на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ беше положен на 4-ти юни, когато студентите бяха посрещнати от Иван Такев, ръководител на Пресцентъра на Министерството на образованието и науката, а непосредствено след това и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В последната институция проф. д.ф.н. Боряна Христова представи своята лекция „Мениджмънт и връзки с обществеността на научни и културни институции“ като сподели своя 40-годишен опит като Директор на най-голямата библиотека в страната. Студентите останаха заинтригувани не само от нейните любопитни практически истории, но и от докосването до едни от най-ценните културни реликви, като например най-малката книга в България – древно британско евангелие  с микроскопични размери.

                                                                   Йоанна Колева

                               Магистърска програма „Маркетинг и връзки с

                               обществеността в образованието, науката и културата“

Posted in новини.